Lasten kokkikurssi



Lasten kokkikurssilla (klikkaamalla tästä pääset kokkikurssin blogijuttuun) 2015 tehtiin paljon kaikkea, joten sisällysluettelo tähän alkuun on paikallaan :)
Reseptien lomaan Tuija on kirjannut historiaa ja muuta aiheeseen liittyvää tietoa, joka on ollut kurssilla teemana.
  • Kasvispiirakka
  • Tietoa kasviksista
  • Tärkeä välipala
  • Broileri - avokadotortillat
  •  Broileri-pestosämpylät
  •  Pestokastike
  •  Kinkku kolmioleipä
  •  Tomaatti- mozzarellacroissantit
  •  Mustikkaohrapuuro
  •  Mangorahka
  •  Banaani-marjasmoothie
  •  Mansikkainen jogurttismoothie
  •  Leipominen
  •  Muffinit
  • Teeleivät
  • Kolmen ruokalajin päivälliskattaus
  • Porkkana-vihanneskeitto
  • Kanaa vihannespedillä
  • Rahka-banaaniyllätys
  • Pizzat
  • Kinkkupizza
  • Pizza Napolita
  • Piparkakut
  • Joulupiparkakut
  • Lasten hyvät kauralastut
  • Taatelipiparkakut
  • Luumurahka
Kasvispiirakka 

Raaka-aineet:
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita tai – leseitä
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
½ dl kylmää vettä
400 – 700 g vihanneksia ja juureksia (esim. purjoa, paprikaa, sipulia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, tomaattia, keitettyä perunaa tai vastaava määrä pakastevihanneksia.)
2 dl maitoa
2 kananmunaa
1 – 2 tl suolaa tai yrttisuolaa
yrttejä (esim. basilika, oregano, persilja, timjamia). Valmiin piirakan päälle voit halutessasi laittaa tuoreita yrttejä.
Oliivi – tai rypsiöljyä

Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 30 cm). Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Nypi voi jauhojen sekaan murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kuullota vihanneksia tilkassa öljyä muutama minuutti. Levitä kasvisseos piirakkapohjan päälle. Sekoita keskenään maito, kananmunat ja mausteet (huom. voit lisätä sekaan myös raejuustoa). Levitä täyte vuokaan kasvisten päälle. Paista 200 asteessa 30 - 40 minuuttia.

Tietoa kasviksista
 
Sipuli on vuoden 2015 vihannes.
Kasviksia pitäisi syödä päivässä puoli kiloa. Hyvä mitta tähän on oma koura. Koura x 6 = hyvä tulos.
Huom. Perunoita ei lasketa mukaan puolen kilon kasvisten määrään.
Kasviksista saat vitamiineja, kivennäisaineita ja terveyttä edistäviä yhdisteitä.
Kasvisten 10-ravinnerikkainta:
1.Vihreät lehtivihannekset, kuten , vuonankaali, pinaatti, nokkonen ja mangoldi
2. Vihreät pavut
3. Parsakaali
4. Vihreät herneet ja sokeriherneet
5. Avokado
6. Valkoiset pavut
7. Purjosipuli
8. Kukkakaali
9. Linssit
10. Kikherneet
Tavallista tomaatti- kurkku-salaattia voi rikastaa sokeriherneillä, lehtikaalilla ja linsseillä.
Raastetusta porkkanasta ja valkokaalista saa yhdessä pinaatin, parsakaalin ja papujen kanssa oikeaa terveyssalaattia. Porkkana ja kaali ovat hyviä vitamiinin lähteitä talvikaudella.    
Yrteistä:
Basilika antaa moniin salaatteihin hyvän loppusilauksen.
Kirveli sopii erityisesti sieni – ja muihin kasvisruokiin.
Kynteli sopii pippurin tapaan täydentämään muita makuja papu – ja kasvisruuissa.
Lipstikkayrttiä lisätään jo kypsentämisen alkuvaiheessa keittoihin ja pataruokiin.
Rakuuna korostaa makuja hienostuneesti salaateissa ja kasvispaistoksissa.
Rosmariini sopii grillikasvisten maustamiseen.
Timjami maustaa keitot, padat ja uunikasvikset. 

Tärkeä välipala
Hyvä välipala antaa virtaa ja auttaa jaksamaan. Niin lasten kuin aikuistenkin päivään tulisi kuulua aamiaisen ja pääaterioiden lisäksi terveellisiä välipaloja, jotta ateriavälit eivät pääsisi venymään liian pitkiksi.
Välipala riippuu iästä. Alle kouluikäinen voi pärjätä hyvin hedelmällä, kun taas urheileva nuori tarvitsee välipalaksi jotain raskaampaa. Esim. täysjyväleipää, päällä leikkelettä ja juustoa, jotta lapsi saa proteinia. Lapsi tarvitsee myös maitotuotteita, joten lasillinen maitoa on hyvä välipalajuoma.
Erilaisia välipalaehdotuksia, kuten voileipiä, puuroja, smoothiet

Broileri - avokadotortillat ( 6 annosta)

400g marinoituja broilerinsuikaleita (esim. hunajamarinoituja) 
1 avokado
2 tl sitruunamehua
0.5 cantaloupemelonia
100 g Creme Bonjour esim. kreikkalaista valkosipulia
erilaista salaattia
6 tortillaa
Paistamiseen öljyä
Paista broilerinsuikaleet rasvassa kypsiksi. Kuori ja viipaloi avokado ja kostuta palat sitruunamehulla tummumisen estämiseksi. Leikkaa melonin hedelmäliha paloiksi. Levitä tuorejuustoa tortilloille, vähän sivelemällä. Täytä lämmitetyt tortillat broilerilla, avokadolla, melonilla ja salaatilla. Kääri tortillat rulliksi.
Broileri-pestosämpylät ( neljä annosta)
4 sämpylää
½ dl pinjansiemeniä
400 g maustamattomia broilerinsuikaleita
3 rkl pestokastiketta  (vihreä pestokastike)
100 g Creme Bonjour yrttiä
rucolaa
paistamiseen öljyä
Paahda pinjansiemenet pinnoitetulla pannulla ja siirrä sivuun. Paista broilerinsuikaleet paistinpannulla öljyssä kypsiksi. Nosta pannu sivuun ja sekoita joukkoon pestokastike (Jos haluat tehdä itse pestokastikkeen, ohje alla). Halkaise sämpylä ja voitele sisäpinnat tuorejuustolla. Täytä leipä rucolalla ja broilerinsuikaleilla.  Koristele pinjansiemenillä ja tarjoa voipaperikääreestä.  

Vihreä pestokastike (6-8 hengelle)
 ½- 1 dl pinjansiemeniä
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 ruukkua tuoretta basilikaa
n. 1 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
ripaus suolaa
Paahda pinjansiemenet pannulla kevyesti ja kumoa siemenet monitoimikoneen kulhoon yhdessä murskattujen valkosipulinkynsien kanssa. Mausta seos kevyesti suolalla. Irrottele basilikanlehdet varsista ja lisää lehdet pinjansiementen sekaan vähitellen monitoimikonetta käyttäen. Kun kaikki lehdet on lisätty ja seos on tasaista massaa, lisää sekaan raastettu parmesaanijuusto ja lopuksi oliiviöljyä ohuena nauhana. Jos haluat ohuemman koostumuksen, lisää sekaan hiukan lisää öljyä. Ilman monitoimikonetta pestokastikkeen voi valmistaa morttelissa. Jos haluat pakastaa pestokastikkeen, jätä juustoraaste pois ja lisää se vasta kun olet sulattanut kastikkeen käyttöä varten.

Kinkku kolmioleipä
4 annosta eli 8 kolmioleipää
12 isoa paahtoleipäviipaletta  
150 g pekonia
1 tomaatti
100 g Creme Bonjour Cheddaria
4 kinkkuleikettä
4 salaatinlehteä
4 tl sinappia
Poista leivistä kovat reunat. Paista pekonit ja paloittele. Hienonna tomaatti. Voitele kaikki leivät tuorejuustolla. Levitä neljän leivän päälle pekoni ja tomaatti. Laita seuraava leipäkerros pohjaleivälle tuorejuustopuoli täytteeseen päin. Voitele yläpinnat sinapilla. Päällystä kinkkuleikkeellä ja salaatilla. Paina viimeiseksi kansileivät täytettä vasten tuorejuustopuoli alaspäin. Peitä leivät kelmulla ja laita painon (esim. lautasen) alle. Anna leipien vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Puolita leivät ja tue leipäkolmiot halutessasi cocktailtikuilla.

Tomaatti- mozzarellacroissantit
6 croissanttia
3 tomaattia
100 g mozzarellajuustoa
6 salaatinlehteä
100 g Creme Bonjour Aurinkokuivattua tomaattia
rouhittua mustapippuria
tuoretta basilikaa
Leikkaa croissantit auki siten, että pitkä suora jää saranaksi. Huuhtele ja viipaloi tomaatit ja mozzarella. Huuhtele salaatinlehdet. Levitä jokaisen croissantin sisäpinnalle tuorejuustoa. Asettele salaatinlehti sekä mozzarella ja tomaatinviipaleet. Ripottele täytteen päälle vähän mustapippuria ja basilikaa.

Mustikkaohrapuuro

1 l vettä
2 dl mustikkasurvosta
n. 0,5 dl sokeria
2 dl ohrajauhoja
(suolaa) ei välttämätön
Kiehauta vesi, mustikat ja sokeri. Ripottele ohrajauhot kiehuvaan liemeen koko ajan sekoittaen. Hauduta noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. (Mausta ripauksella suolaa). Maistuu kuumana tai kylmänä maidon kera.



Mangorahka
1 tlk rahkaa
1 tlk ruokajogurttia tai bulgarianjogurtti
0.5 dl hunajaa (juoksevaa)
1 tlk mangoviipaleita
Sekoita rahka, jogurtti ja hunaja. Paloittele mangoviipaleet. Pane mangopaloja ja jogurttirahkaa kerroksittain laseihin. Valuta halutessasi vielä mangokerrosten päälle hunajaa. Nauti jälkiruoaksi 3-4 annosta. 

Banaani-marjasmoothie
2 annosta
1 iso banaani
2 dl mustaherukoita tai puolukoita
n. 2 dl maitoa tai jogurttia tai soijajuomaa
n. 1 rkl sokeria tai hunajaa
Paloittele kuorittu banaani tehosekoittimeen. Lisää marjat, neste ja sokeri. Soseuta sileäksi.
Lisää nestettä tarvittaessa, jotta saat haluamasi paksuisen smoothien.
Jos haluat lisää joukkoon 1 rkl leseitä.

Mansikkainen jogurttismoothie
4 annosta
2 banaania
½ l persikkanektaria tai mehua
0,5 l maustamatonta (rasvatonta) jogurttia
250 g pakastemansikoita
2 rkl siirappia tai hunajaa
kourallinen mintunlehtiä
Kuori banaanit. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja anna käydä, kunnes juoma on tasaista.
Juoma pysyy viileänä pitkään pakastemansikoiden ansiosta.
Leipominen 
Kun olet valinnut leivontaohjeen, seuraa ohjetta tarkasti. Mittasuhteiden on oltava kohdallaan, jotta ilo työn tuloksesta olisi täydellinen.
OIKEA MITTA – Pieni ja tärkeä kotileipurin työväline on mittalusikka sarja. Mittaa aineet täydellä mitalla. Kun mittaat jauhoja dl- mitalla, pyyhkäise kukkuramitasta ylimääräiset jauhot tasaisesti reunoja myöten pois. Litran mitalla mitattaessa, kopauta mittaa kevyesti pöytään, niin jauhojen pinta tasoittuu.
TYÖVÄLINEET – työskentele puhtailla ja kuivilla työvälineillä. Kosteus ja rasvaisuus estää vaahdon syntymisen.
Huoneenlämpöiset raaka-aineet vaahtoutuvat parhaiten.  Taikinan liiallista vaivaamista tulee välttää, ettei siitä tule liian sitkeää.
KANANMUNAT - antaa leivonnaisille väriä, kiiltoa, kuohkeutta tai hyydyttää.
RASVAT – Tavallisemmat rasva lajit ovat voi, margariini ja öljyt. Ne mehevöittävät leivonnaisia. Rasva hidastaa myös leivonnaisten kuivumista.
SOKERI – Sokeri tekee vaahdosta kestävän vahvistamalla rakennetta. Kidesokeria voidaan käyttää taikinaan sellaisenaan.
JAUHOT – Leipojalle on olemassa erilaisia jauhoja.  Erikoisvehnäjauhot sopivat kakkuihin, pikkuleipiin ja kääretorttuihin. Puolikarkeat jauhot sopivat pulla, leipä ja pizza taikinoihin. Hiivaleipäjauhot sopivat hyvin sämpylöihin.
KOHOTUSAINEET – niitä ovat mm. hiiva, leivinjauhe ja ruokasooda. Kohotusaineita käytetään leivonnaisiin, jotta niistä tulisi kuohkeita ja ilmavia. Kohotusaineet valinta riippuu taikinan muista aineosista. Leivinjauhe kannattaa lisätä aina pieneen jauhomäärään ja vasta sitten taikinaan. Ruokasoodaa käytetään vain hapanta ainesosaa kuten piimää ja kermaviiliä sisältäviin taikinoihin. Kun käytät hiivaa, taikinan nesteen tulee olla kädenlämpöistä, jotta hiivan toiminta käynnistyy.

Muffinit
Taikina
100 g voita
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
1 prk (200 g) Valio maustamaton sitruuna rahkaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kuorrute
3 dl tomusokeria
n. 2-3 rkl sitruunamehua
Koristeluun nonparelleja, kookoshiutaleita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Vatkaa muna joukkoon. Lisää rahka ja jauho-leivinjauhoseos. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin.
Paista 200 asteessa, uunin keskiosassa, 15 - 17 minuuttia. Tarkkaile kuitenkin leivonnaisia uunissa ja muista, että uunit ovat erilaisia lämpötiloiltaan.
Sekoita kuorrutusaineet. Lisää sitruunamehua, jos kuorrute on liian paksun tuntuista. Kun muffinssit ovat jäähtyneet, levitä tai valuta kuorrutetta muffineille.  Ripottele pinnalle nopeasti esim. nonparellit. Kuorrute jähmettyy hetken kuluttua ja silloin nonparellit eivät tartu enää kuorrutteeseen. Anna leivonnaisten levähtää hetkisen.


Teeleivät
12 palaa

2 ½ dl kaurahiutaleita
2 ½ dl vehnähiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3 tl leivinjauhetta
 ½ dl juoksevaa margariinia tai öljyä
 2 dl maitoa tai vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää rasva ja maito.
Jaa taikina kolmeen osaan. Taputtele kakkarat mataliksi leipäsiksi. Jaa ne taikinapyörällä neljään osaan ja paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 15 minuuttia. Tarjoa kuumana, voilla siveltynä.

Kolmen ruokalajin päivälliskattaus

Porkkana - vihanneskeitto
(Tästä tulee kaksi annosta. Suurenna ainesmääriä tarpeen mukaan).
Raaka-aineet:
4 kpl porkkanoita
2 kpl perunoita
pala selleriä
puolikas sipulia
n. 4 dl vettä
0,5 kpl kasvisliemikuutiota
¼ pkt noin 50 g sulatejuustoa (koskenlaskija)
mausteeksi mustapippuria myllystä
(Maista keittoa, jos tarvitsee suolaa).
Vihje: Sulatejuuston voit vaihtaa loraukseen kuohukermaa + ripaukseen raastettua muskottipähkinää. Raastettu appelsiininkuori, lähinnä koristeena keiton pinnalla, antaa myös oman vivahteena.
Eikä unohtaa sovi makua antavia tuoreyrttejä. Kuten esim. persilja, basilika tai korianteri.
Keiton valmistusohje:
Pese ja kuori kasvikset. Paloittele kasvikset, sopivan pieniksi palasiksi. Laita kasvikset kattilaan , lisää kasvisliemikuutio, keitä kasvikset kypsiksi. Jäähdytä vähän, soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää sulatejuusto keittoon ja sekoita niin, että juusto sulaa tasaisesti keittoon. Mausta keitto ja tarjoile.
(Jos haluat, tarjoa keiton seurana pieni pala ruisleipää ja lasi maitoa).




Kanaa vihannespedillä  

ainekset 6 annokseen. Muuta tarpeen mukaan.
 Raaka-aineet:
1 keltainen paprika
1 (300 g) kesäkurpitsaa
1 (200g) purjoa
n. 450 g broilerin ohutleikettä tai broilerin fileesuikaleita
1-2 rkl öljyä
1 pussi pakasteherneitä
1-2 pussia erilaisia salaatteja
kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja
2-3 rkl basilikaa tai persiljaa hienonnettuna
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl basilikaa hienonnettuna
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa tai sokeria
mustapippuria
Valmistusohje:
Huuhtele kasvikset. Suikaloi paprikat ja kesäkurpitsa. Hienonna halkaistu ja huuhdottu purjo.
Kypsennä broilerileikkeet pannulla öljyssä. Kun broilerit ovat kypsiä, siirrä vähäksi aikaa sivuun. Kuullota purjoa ja paprikaa muutama minuuttia. Lisää kesäkurpitsat ja kypsennä vielä pari minuuttia. Lisää pannulle takaisin broilerit ja herneet. Kuumenna seos.
Revi salaatit ja levitä laakealle vadille. Kaada päälle lämmin broileri-vihannesseos.
Sekoita kastikeainekset ja kaada broileri-vihannesseoksen päälle. Koristele puolitetuilla kirsikkatomaateilla. Ripottele pinnalle basilikaa. Tarjoa seurana patonkia yrttilevitteellä.   


Rahka – banaani yllätys 

(neljä annosta)
Raaka-aineet:
Suklaa – cookiekeksejä
1 dl kinuskikastiketta
1-2 kypsää banaania
1 pkr ( 200 g) Valio maustettua rahkaa päärynä kinuski tai maustettua rahkaa vanilja
annoksiin pinnalle suklaarouhetta
koristeluun 1 Karambola eli tähtihedelmä
Valmistusohje:
Valitse jokaiselle ruokailijalle sopiva lasi tai jälkiruokamalja, mihin annos tehdään.
Murenna keksit pienten lasimaljojen pohjalle. Valuta päälle kinuskikastiketta. Viipaloi seuraavaksi banaanit. Lusikoi päälle päärynä kinuski rahkaa. Viimeistele annokset raastetulla suklaarouheella. Tai teesihdin läpi sihdatulla kaakaojauheella. Laita annoksiin pitkävartiset lusikat ja lasin reunalle siivutettu Karambola koristeeksi.
Hyvää ruokahalua! i Que aproveche! Bon Appetit!

Pizzat

Italiasta lähtöisin oleva pizza on todellakin valloittanut maailman. Ensimmäiset pizzat valmistettiin Etelä-Italiassa Napolin kaupungissa 1800 - 1900 lukujen vaihteessa. Pizzat paistettiin puu-uuneissa ja niitä kaupustelivat leipureiden apupojat. Pojat kiertelivät kapeita kujia ja myivät nälkäisille asiakkaille pizzan paloja. Vähän myöhemmin asiakkaat alkoivat haluta miellyttäviä paikkoja pizzan syömiselle, ja jotkut leipurit perustivat tuolillisia paikkoja. Näin syntyivät ensimmäiset pizzeriat. Nuo alkuaikojen pizzeriat ovat hyvin samankaltaisia kuin nykyiset pizzeriatkin.  
PERUSPIZZAPOHJA:
15 g tuoretta hiivaa tai korvaava määrä kuivahiivaa
n. 250 ml lämmintä vettä = n. 2 ½ dl
300 g vehnäjauhoja = reilu 4 ½ dl (lisää jauhoja vähitellen, tunnustele taikinan koostumusta). Jauhomäärä on tarkoitettu taikinan käsittelyyn ja leivonta-alustan jauhottamiseen.
1/3 tl suolaa
(n. 1 rkl oliiviöljyä)
 Valmista taikina:
Laita kulhoon n. 1 ½ dl lämmintä vettä. Murenna tuorehiiva veteen.
Sekoita rauhallisesti, kunnes hiiva on liuennut veteen. Suomalainen tuorehiiva on valmista käytettäväksi heti liuettuaan.
Sekoita jauhot ja suola kulhossa keskenään.
Sekoita hiivaseoksen joukkoon jauhot ja öljy sekä loppu vesi, että taikinaan saadaan sitkoa.
Ripottele puhtaalle leivinpöydälle jauhoja. Kaada kaikki taikina kulhosta pöydälle. Muotoile taikinasta kiinteä pyöreä pallo.
Vaivaa taikinaa 8-10 min. eli kunnes taikina on kimmoisaa eikä enää tartu käsiin eikä pöytään. Nosta taikina ylös ja pudota pari kertaa voimakkaasti työpöydälle edelleen sitkon aikaansaamiseksi.
Taikina on valmista, kun se on tasaista ja kimmoisaa ja sen pinnan alla on ilmakuplia. Siirrä taikina isoon öljyttyyn kulhoon ja peitä liinalla. Jätä kokoamaan.
Kun taikina on kohonnut, ala venytellä taikinaa käsissä tai työpöydällä päällä kaulinta apuna käyttäen. Varo kuitenkin ettei taikina repeydy ja ettei siitä tule liian kuivaa. Käsien lämpö edistää sitkon muodostumista.
Sipaise öljyä pellille tai pizzavuokaan. Muotoile taikinasta pellille tai pizzavuokaan pyöreämuotoinen pizza. Muotoile taikinan reunat huolella. Näin taikinan päälle tulevat täytteet eivät valu yli paistumisen aikana.
Seuraavaksi tulevat täytteet pizzan päälle.  

Kinkkupizza

pohja: 1 annos peruspizzataikinaa.
Täytteet:
2 rkl oliiviöljyä
90 g kinkkua ohuina viipaleina, viipaleet voi repiä esim. kolmeen osaan.
120 g mozzarellajuustoa ohuina viipaleina tai raasteena.
rouhittua mustapippuria
(aikuisten pizzaan voi vaihtoehtoisesti lisätä ½ tl chilirouhetta, jos haluat tulisuutta)
Valmista pizzapohja ohjeen mukaan.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Voitele öljyllä pizzavuoka tai pelti.
Täyte:
Sipaise pohjalle vähän öljyä ja asettele kinkunviipaleet.
Jätä reunoille 1 cm tyhjää tilaa. Ripottele päälle mozzarella, pippuria tai chilirouhetta.
Paista uunissa noin 10 - 15 minuuttia eli kunnes pohja on rapea ja kullanruskea, juusto kuplii ja on myös saanut hieman väriä.
Pirskottele pinnalle loppu öljystä ja tarjoa kuumana.

Pizza Napolita
Valmista ensin pizzataikina
Täytteet:
250 g säilyketomaatteja mehuineen
1-3 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
60 g mozzarellajuustoa ohuina viipaleina tai raasteena
suolaa
oliiveita esim. yksi iso musta oliivi keskelle pizzaa tai useampi oliivi oman maun mukaan.
basilikanlehtiä ja rucolaa tai vain toista
parmesaanijuustoa lastuina
mustapippurirouhetta
Täyte:
Siivuta ja levitä säilyketomaatit tasaisesti pizzapohjalle. Jätä reunoille 1 cm tyhjää tilaa. Lisää valkosipulit ja mozzarella. Mausta vähän suolalla. Laita oliivit seuraavaksi.
Paista uunissa noin 10 -15 min, kunnes pohja on rapea ja kullanruskea.
Lisää valmiiseen pizzaan basilika, rucola ja parmesaani.
Mausta rouhitulla pippurilla ja tarjoa kuumana.

Piparkakut

Historiaa
Faaraoiden Egyptissä valmistettiin piparkakkujen edeltäjiä, hunajakakkuja. Hunajakakkuja uhrattiin jumalille, ja jotta jumalat ymmärtäisivät paremmin, mitä niiltä pyydettiin, piparkakkuja alettiin muotoilla erilaisiksi hahmoiksi.
Eurooppaan hunajakakut tulivat Kreikan kautta Egyptistä sekä idän kauppamatkoilta ja ristiretkeläisten mukana. Pitkään tätä jumalten herkkua saivat valmistaa vain luostarit. Vähitellen resepti levisi leipureiden tietoisuuteen.
Kaukoidästä tuotiin eksoottisia mausteita, niitä lisättiin taikinaan ja hunajan tilalle vaihtui sokeri. Piparkakku on saanut nimensä maustepippurista, joka oli ensimmäisiä pipareissa käytettyjä mausteista. Hunajakakut muokkaantuivat eri Euroopan maissa erilaisiksi pipareiksi.
Pohjoismaihin pipareiden valmistaminen kulkeutui osittain luostareiden välityksellä keskiajalla. Pohjolassa  taikinaan lisättiin runsaasti voita. Suomessa piparkakkuja leivottiin ensin pappiloissa ja kartanoissa. Reseptit kulkeutuivat palvelusväen mukana kansan keskuuteen.
Piparkakkumalleilla on oma merkityksensä, vaikka tätä ei enää välttämättä ajatella. Esim. possupipari on symboli viikinkiajan uhrileivästä, sen avulla toivottiin rikkauksia. Suomessa kukan mallinen piparkakku on hyvän sadon, rikkauden ja hedelmällisyyden vertauskuva. Piparkakku-ukko ja – akka puolestaan kuuluvat elämänpuuaiheeseen, joka on pitkän ja onnellisen elämän symboli. Sydän, tähti ja lintu ovat uskonnollisia rakkauden, uskon ja Pyhän Hengen vertauskuvia. Perinteisten piparimuottien rinnalle on ilmestynyt lukuisa joukko uusia malleja, kuten autoja, eläinaiheita, muumeja jne.

Joulupiparkakut
1 dl siirappia
1 tl kanelia
(½ tl maustepippuria)
½ tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl kermaa
2 tl soodaa
noin ½ kg = 7 ½ dl vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi ja mausteet. Jäähdytä.
Vatkaa sokeri ja huoneenlämmössä pehmennyt rasva vaahdoksi.
Lisää jäähtynyt siirappiseos, vatkattu kananmuna ja kerma, johon on sekoitettu sooda, ja lopuksi jauhot.
Älä vaivaa taikinaa liikaa.
Pidä viileässä seuraavaan päivään.
Kauli ja leivo erimallisiksi piparkakuiksi.
Paista 175 – 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

Lasten hyvät kauralastut

100 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
Sulata rasva kattilassa ja lisää sokeri. Siirrä kattila levyltä.
Sekoita kaurahiutaleisiin vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne ja sitten kananmuna kattilaan. Sekoita hyvin puuhaarukalla. Anna taikinan seistä 10 minuuttia.
Ota leivinpaperista neljä pellin kokoista palaa ja nosta joka paperille teelusikoilla 12 pientä nokaretta niin kauaksi toisistaan, etteivät kauralastutut uunissa levitessään tartu toisiinsa.
Kypsennä pellillinen kerrallaan 200 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes kauralastut ovat kullanruskeita. Jos  kauralastut ottaa uunista liian aikaisin, niistä ei tule rapeita.
Jäähdytä kauralastutut tasaisella alustalla tai kaarevan esineen päällä.
Säilytä kauralastut tiiviissä tölkissä, sillä avonaisessa astiassa ne helposti pehmenevät.

Taatelipiparkakut

1 – 2 dl hienonnettuja taateleita
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 tl soodaa
4 ½ dl vehnäjauhoja
200 g voita
1 ½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
pinnalle: tomusokeria
Hienonna taatelit työpöydällä mahdollisimman pieneksi silpuksi.
Sekoita keskenään taatelit, mausteet, sooda ja vehnäjauhot.
Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi, lisää muna vatkaten joukkoon.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet voiseokseen ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.
Anna taikinan jähmettyä kylmässä paikassa.
Kaaviloi taikina muutamassa erässä. noin 3 – 4 mm paksuiseksi levyiksi. Ota niistä muotilla pipareita.
Paista pipareita 200 asteessa 8 -10 minuuttia, eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Siivilöi ennen tarjoilua tomusokeria piparkakkujen pinnalle.

Luumurahka
4-6 annosta, isonna määriä tarpeen mukaan.
Valmistusaineet:
2 dl Valio vispikermaa
1 prk ( 200 g) Valio maustettua rahkaa Vanilja
1 ½ dl  ( 150g) luumumarmeladia
1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kaikki ainekset.
Anna maustua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.
Vinkki: Koristele annokset muutamalla kokonaisella Karpalolla tai Puolukalla. Annosmaljaan voit myös laittaa koristellun piparkakun koristeeksi.